Portal o zdrowiu

    Zacznij żyć zdrowiej!

    img

    Zaskakująco smaczna, zdrowa i wszechstronna komosa ryżowa (przepisy, gotowanie, właściwości…)

    /
    /
    /
    239 Views
    Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, to coraz popularniejszy i coraz szerzej wykorzystywany produkt kulinarny. Ciekawie smakuje, pasuje niemal do wszystkiego, jest dietetyczna i wartościowa pod względem odżywczym – jeśli jeszcze nie poznałeś zalet komosy ryżowej, najwyższa pora, by po nią sięgnąć!

    Komosa ryżowa – właściwości

    Komosa ryżowa wyglądem mocno przypomina kaszę, jednak w przeciwieństwie do różnych odmian kasz nie jest pozyskiwana z nasion roślin zbożowych (np. jęczmienia, pszenicy czy prosa). Zaliczana jest do roślin szarłatowatych – tej samej rodziny, z której pochodzą doskonale nam znane warzywa – burak i szpinak.

    Quinoa, oprócz znakomitego smaku z wyczuwalnymi orzechowymi akordami, wyróżnia się czymś jeszcze – jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Stanowi bogate źródło białka, dlatego jest ważnym ogniwem w diecie wielu wegetarian i wegan oraz osób prowadzących dietę z podwyższoną ilością protein. Co ciekawsze, białko w komosie ryżowej jest pełnowartościowe i zawiera cały komplet aminokwasów egzogennych (tych, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być uzupełniane poprzez pożywienie).

    Kolejny atut komosy ryżowej dotyczy szerokiej puli witamin i minerałów, jakie w niej znajdziemy. Są to: witaminy z grupy B (tiamina, witamina B6, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna), witamina A, witamina E, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, fosfor, sód.

    Komosa ryżowa zawiera także cenne dla naszego układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz chroniące nas przed nowotworami i starzeniem organizmu przeciwutleniacze. W ziarnach quinoa nie zabrakło również błonnika pokarmowego, który pomaga regulować trawienie i sprzyja szczupłej sylwetce.

    Komosa ryżowa w codziennej diecie

    Jest lekkostrawna i dietetyczna, dobrze zaspokaja głód, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, obfituje w cenne składniki pokarmowe, do tego jest smaczna i uniwersalna w kulinarnym zastosowaniu – lista zalet komosy ryżowej powinna zachęcić każdego zwolennika zdrowego odżywiania.

    Dodawać ją możemy praktycznie do wszystkiego, począwszy od dań obiadowych, poprzez sałatki, a skończywszy na deserach. Możemy robić z niej także placki, kotlety, burgery, farsze, pasty na kanapki. Quinoa może też być składnikiem smoothies, owsianek, puddingów.

    Komosa ryżowa – jak gotować i gdzie kupić?

    Komosę ryżową kupimy w większości marketów. Znajdziemy ją także w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Najpopularniejsza jest komosa ryżowa biała, aczkolwiek w sprzedaży dostępne są jeszcze dwa jej warianty – quinoa czerwona i quinoa czarna. Ta pierwsza jest miękka i delikatna, dwie kolejne twardsze i bardziej wyraziste w smaku.

    Jeśli chodzi o gotowanie komosy ryżowej, to jest ono bardzo szybkie i proste. Postępujemy tak samo, jak byśmy gotowali ryż czy kaszę, z tą małą różnicą, że najpierw umieszczamy ziarna na sicie i dokładnie kilka razy je płuczemy. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku.

    Do garnka wlewamy wodę. Powinno być jej mniej więcej dwa razy więcej niż komosy (np. dwie szklanki wody na szklankę komosy). Solimy wodę, wrzucamy ziarna. Gotujemy quinoę ok. 15-20 minut na małym ogniu, do wchłonięcia wody.

    Komosa ryżowa – przepisy

    Quinoa wyróżnia się nietuzinkowym smakiem, świetnie komponuje się z większością produktów, które na co dzień tworzą nasze dania, do tego dobrze zaspokaja głód. Oto przykładowe przepisy z komosą ryżową, które warto wykorzystać:

    Sałatka z komosą ryżową, tuńczykiem i zieleniną

    Sałatka z komosą ryżową, tuńczykiem i dodatkami to doskonały sposób na dietetyczny, a jednocześnie sycący i zdrowy posiłek.

    Składniki:

    • szklanka ugotowanej komosy ryżowej
    • puszka tuńczyka w sosie własnym
    • garść pomidorków koktajlowych
    • garść zielonych oliwek
    • garść rzodkiewek
    • miks sałat i liści (np. świeży szpinak, bazylia, rukola, sałata lodowa i dębowa, natka pietruszki)
    • papryka czerwona
    • sos zrobiony z oliwy, octu winnego, miodu

    Przygotowanie:

    Ugotowaną komosę łączymy z tuńczykiem, pokrojonymi w połówki pomidorkami i oliwkami, pokrojonymi w ćwiartki rzodkiewkami, zieleniną i pokrojoną w kostkę papryką. Dodajemy sos, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

    Komosa ryżowa z warzywami i indykiem „na ostro”

    Pomysł na pożywny, smaczny, wyrazisty w smaku, a jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Komosa ryżowa z warzywami i filetem z piersi indyka jako danie jednogarnkowe.

    Składniki:

    • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
    • ok. 300 g fileta z piersi indyka
    • 2 puszki pomidorów w zalewie
    • 1 papryka
    • 1 cukinia
    • gotowa mieszanka mrożonych warzyw
    • puszka fasolki szparagowej
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypior i natka pietruszki
    • zioła prowansalskie, curry, papryka chili, papryka słodka mielona

    Przygotowanie:

    Mrożone warzywa gotujemy do miękkości, odstawiamy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy z ziołami, odstawiamy. Paprykę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, odstawiamy. Cukinię kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy pomidory z zalewą, dodajemy podsmażone mięso, paprykę, cukinię, mieszankę warzywną, fasolkę szparagową. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy ugotowaną komosę i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy następne 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypior lub natkę, gotujemy 5 minut. Przyprawiamy danie ziołami prowansalskimi, papryką słodką, chili, curry, solą.

    Poznaj również: Amarantus

    • Facebook

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    It is main inner container footer text