Strona główna Uroda Proste sposoby na wypadanie włosów – 4 popularne przekąski, które pomogą zahamować łysienie

Proste sposoby na wypadanie włosów – 4 popularne przekąski, które pomogą zahamować łysienie

by Karolina
0 komentarzy

Wbrew pozorom, zapobiegać łysieniu można nie tylko za pomocą farmaceutyków, suplementów diety, kuracji ziołowych, zabiegów kosmetycznych i medycznych, ale także za pomocą prostych produktów żywnościowych kryjących w sobie ważne dla włosów witaminy, białka i minerały. Przeczytaj, jak wzmocnić włosy za pomocą smacznych i zdrowych przekąsek.

Orzechy

orzechyOrzechy to doskonała przekąska pomiędzy posiłkami, a jednocześnie cała skarbnica składników korzystnie oddziałujących na włosy (m. in. cynk, selen, witamina E, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe). Garść orzechów (zarówno włoskich, laskowych, ziemnych, brazylijskich i innych) spożywana kilka razy w ciągu tygodnia to doskonały sposób na wzmocnienie włosów, poprawę ich kondycji i ograniczenie ich wypadania.

Ziarno słonecznika

Latem warto korzystać ze świeżego słonecznika, poza sezonem kupuj go w formie łuskanej lub niełuskanej w gotowych opakowaniach lub na wagę. Ziarno spożywaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek, past albo jako posypkę na kanapki. Wprowadzając słonecznik do codziennej diety dostarczasz cennych dla zdrowia włosów pierwiastków: cynku, żelaza, wapnia, fosforu, a także białek, kwasów omega i witamin – E, A, B.

Pestki dyni

Podobnie, jak słonecznik, pestki dyni świetnie spiszą się jako drobna przekąska oraz jako dodatek do potraw. Warto na stałe wpisać je do menu, ponieważ mają doskonały skład, dzięki któremu dodają włosom siły, witalności, chronią je przed wypadaniem i pobudzają ich porost. Pestki dyni są źródłem: nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy C, magnezu, cynku, fosforu, selenu, miedzi, manganu.

Rodzynki

Tych smacznych bakalii, których podjadanie szczególnie kojarzy się z dzieciństwem, nie powinna omijać dieta na wypadanie włosów. Rodzynki zawierają w sobie spore pokłady dobrze przyswajalnego krzemu, który słynie ze swoich wzmacniających i odżywiających właściwości dla włosów. Oprócz niego w składzie rodzynek są także: witaminy z grupy B, witamina E, żelazo, miedź, fosfor, magnez, które wzmagają porost włosów i dbają o utrzymanie ich w dobrej kondycji.

Wymienione przekąski spożywane regularnie pomogą Ci ograniczyć proces łysienia. Dla lepszych efektów warto połączyć je z preparatami witaminowymi. W tym artykule przeczytasz, jakie witaminy na wypadanie włosów wybrać i w jakiej formie je zażywać.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie