Strona główna Odchudzanie Pokrzywa na odchudzanie i nie tylko. Niezwykła moc pospolitej rośliny

Pokrzywa na odchudzanie i nie tylko. Niezwykła moc pospolitej rośliny

by Karolina
0 komentarzy

Pokrzywa to jedna z najciekawszych i najważniejszych roślin leczniczych na świecie. Kojarząca się przede wszystkim z nieprzyjemnym i trudnym do wyplenienia chwastem, jest w gruncie rzeczy skarbnicą cennych substancji odżywczych, którym zawdzięcza swoje wybitne właściwości lecznicze. Nic dziwnego, że znajduje zastosowanie nie tylko w zwalczaniu wielu chorób, ale także w kosmetyce. To nie wszystkie zalety tej rośliny – pokrzywa na odchudzanie może okazać się prawdziwym pogromcą niepotrzebnych kilogramów.

Nadzwyczajna pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica), najczęściej wykorzystywana w celach leczniczych, to jeden z dwóch występujących w Polsce gatunków pokrzyw. To roślina wieloletnia, charakteryzująca się dużym potencjałem wzrostu i odradzania, osiągająca nawet 150 cm wysokości. Klasyfikuje się ją jako gatunek synantropijny, czyli taki, który znakomicie przystosował się do życia w środowisku zmienionym przez człowieka. Porasta bowiem zazwyczaj rumowiska, przydroża, skraj lasów, zaniedbane ogrody czy łąki. Drugą, nieco drobniejszą odmianą jest pokrzywa żegawka (Urtica urens). Łacińska nazwa pochodzi od słowa uro – palić, jako że roślina pokryta jest parzącymi włoskami wydzielającymi drażniące związki chemiczne.

Pochwały pod adresem pokrzywy i informacje na temat jej leczniczych właściwości, znajdziemy już w dziełach starożytnych mędrców, między innymi uważanego za twórcę medycyny Hipokratesa. W następnych wiekach pieczołowicie wykorzystywano Urticę, nie tylko zresztą jako naturalny lek, ale także jako surowiec jadalny. Do dzisiaj, ze względu na wartości odżywcze, stosuje się ją w różnego rodzaju sałatkach oraz dodaje na przykład posiekane liście pokrzywy do karmy dla zwierząt.

Pokrzywa zwyczajna, z uwagi na rzeczywiście nadzwyczajną zawartość substancji aktywnych, wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pomaga w usunięciu toksyn, ma działanie moczopędne, posiada właściwości antybiotyczne, wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza anemię, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi stres, wreszcie sprzyja odchudzaniu.

Pokrzywa – właściwości prozdrowotne

Ta pospolita na pozór roślina stanowi prawdziwą skarbnicę cennych witamin, minerałów i innych, ważnych dla organizmu i zdrowia, substancji. W jej skład wchodzą między innymi: witamina C, której jest więcej niż w cytrynie, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B, głównie B2, jak również prowitamina A, czyli karoten. Oprócz tego pokrzywa zawiera kwas pantotenowy i foliowy, kwasy organiczne, flawonoidy (między innymi cenną kwercetynę), karotenoidy, fitosterole, garbniki, kilkanaście soli mineralnych – wapń, potas, krzem, żelazo, siarkę, magnez, fosfor, cynk i miedź, mangan, tytan.

Bogactwo substancji bioaktywnych sprawia, że pokrzywa ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie, w szczególności na funkcjonowanie układu krwionośnego, trawiennego, moczowego, na odporność i kondycję skóry, włosów i paznokci. Ważne jest także profilaktyczne oddziaływanie pokrzywy, zapobiega na przykład zakrzepom i odkładaniu się płytek miażdżycowych, czy dzięki wzmacnianiu kości osteoporozie.

Pokrzywa – działanie lecznicze

Istnieje cały szereg schorzeń, w przypadku których pokrzywa może stanowić istotne narzędzie ich zwalczania bądź zapobiegania.

Anemia

Urtica, dzięki obfitości żelaza, obecności kwasu foliowego, witaminy K i miedzi, biorących udział w procesie tworzenia erytrocytów i hemoglobiny, ma wybitne właściwości krwiotwórcze.

Reumatyzm i artretyzm, zmiany zwyrodnieniowe

Użyteczność pokrzywy w tym zakresie wynika z jej parzących właściwości. Silna stymulacja receptorów działa analogicznie, jak specjalistyczna maść. Korzystne jest też w przypadku tych schorzeń picie pokrzywy w formie soku czy naparu.

Choroby nerek, problemy z trawieniem

Pokrzywa od wielu stuleci była stosowana w kamicy nerkowej oraz zapaleniu pęcherza i dróg moczowych. Roślina chroni nerki, ułatwia też oddawanie moczu.

Co więcej, pokrzywa nie tylko wykazuje działanie moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn, ale także wzmaga produkcję soków trawiennych, przez co wspomaga i normalizuje przemianę materii. Obniża też poziom cukru.

Osłabiona odporność

W rezultacie pobudzania komórek odpornościowych i produkcji limfocytów następuje wzmocnienie układu immunologicznego.

Nowotwory

Jednym z ważnych składników pokrzywy jest krzem, istotny dla właściwej funkcjonalności komórek odpornościowych. Pokrzywa jest ponadto znakomitym pogromcą wolnych rodników, odpowiadających za rozwój nowotworów oraz innych poważnych schorzeń, takich jak choroby serca i układu krążenia, Parkinsona i Alzheimera, stwardnienie rozsiane.

Trądzik, wypryski, cera z problemami

Opisywana roślina okazuje się bardzo przydatna także w przypadku różnorakich zmian skórnych (na przykład trądziku), jak również wtedy, kiedy zachodzi konieczność poprawy stanu naszej skóry czy włosów. Niezastąpione będą wówczas zarówno środki wewnętrzne, jak i zewnętrzne – kąpiele, toniki, maści z pokrzywy i innych ziół.

Pokrzywa na odchudzanie

krzew pokrzywy

Pokrzywa nie tylko znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu licznych chorób, ale także, z uwagi na swoje właściwości przyspieszania metabolizmu i usprawniania pracy układu pokarmowego oraz procesu trawienia, jest prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Spożywanie naparu z pokrzywy, soku, herbatki, czy też jako dodatku do innych potraw lub wreszcie suplementów zawierających ekstrakt z tej rośliny, pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów, a ponadto dostarczy organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Przede wszystkim pokrzywa pomaga usunąć z organizmu szkodliwe pozostałości przemiany materii oraz pochodzące ze środowiska toksyny, co ma ogromne znaczenie w trakcie kuracji odchudzającej. Działając moczopędnie, stymuluje usuwanie nadmiaru wody z organizmu i likwidację obrzęków. Przyspiesza przemianę materii, normalizuje trawienie, eliminując rozmaite dolegliwości, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jednocześnie przyczyniając się do uregulowania poziomu cukru we krwi zapobiega nagłym napadom głodu.

Rola pokrzywy w procesie utraty wagi jest tym istotniejsza, że mamy do czynienia z całkowicie naturalnym środkiem odchudzającym, do tego zaopatrującym organizm w wartościowe substancje odżywcze, których niedobór może pojawić się w związku ze stosowaną dietą. Sposobem na wspomożenie odchudzania może być też zielona kąpiel, przygotowana z pokrzywy z dodatkiem skrzypu polnego i liści włoskiego orzecha, oczyszczająca i przyspieszająca metabolizm.

Sprawdź: Ranking tabletek na odchudzanie

Jak wykorzystać pokrzywę? Sposoby na konsumpcję Urtica dioica

Można oczywiście samodzielnie sporządzić sok z pokrzywy, to jest z młodych liści zebranych przed kwitnieniem, przygotować susz jako surowiec do zaparzania lub dodawać młode, posiekane liście do różnego rodzaju surówek czy sałatek, zup czy sosów. Jednak jeśli nastawiamy się na systematyczne, codzienne spożywanie pokrzywy, lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z suplementów wspomagających odchudzanie, a mających w składzie pokrzywę. Jednym z nich jest cieszący się popularnością Spirulin Plus, który obok pokrzywy zwyczajnej zawiera inne naturalne substancje przyspieszające utratę wagi. Preparat nie tylko usprawnia walkę z kilogramami, ale także stymuluje intensywne oczyszczanie organizmu z toksyn.

Spirulin Plus

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie