Portal o zdrowiu

Zacznij żyć zdrowiej!

Kategoria: Odżywianie

img
Co to jest drzewo Moringa? Nazywana cudownym drzewem Moringa występuje powszechnie w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Jej korzenie są zbliżone w smaku do chrzanu, stąd używane niekiedy określenie – drzewo chrzanowe. Właściwie każda jego część, owoce, nasiona, pędy, liście, nawet korzenie i kora, może być wykorzystana w celach jadalnych. Drzewo to charakteryzuje się wyjątkowymi […]
img
Co to są bioflawonoidy? Te naturalne substancje pochodzenia roślinnego to aktywne biologicznie połączenia flawonoidów, powszechnie występujących w roślinach – kwiatach, owocach, nasionach, liściach i odpowiadających za ich smak, zapach, kolor. Obecne są głównie w zewnętrznych, powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych. Naczelną funkcją flawonoidów jest ochrona roślin przed szkodliwymi wpływami środowiska zewnętrznego. Spożywane w naturalnej postaci tworzą […]
img
Co to jest amarantus? Amarantus (szarłat) to uprawiana od tysięcy lat roślina obdarzona bardzo wysokimi walorami odżywczymi. Wywodzi się z Ameryki Południowej i podobnie jak popularna wśród miłośników zdrowej kuchni komosa ryżowa należy do rodziny szarłatowatych. W sklepach najczęściej pojawia się pod postacią ziaren przeznaczonych do gotowania, spotkać go możemy również w formie płatków lub […]
img
Kurkuma – właściwości lecznicze Pozyskiwana z kłącza ostryżu długiego kurkuma wyróżnia się głębokim, bursztynowożółtym kolorem oraz lekko korzennym zapachem i smakiem. Jako przyprawa bardzo często gości w daniach kuchni azjatyckiej, aczkolwiek jest na tyle uniwersalna, że można ją dodawać niemal do wszystkiego. Jest zresztą po co. Kurkuma obfituje nie tylko w walory kulinarne, ale także […]
This div height required for enabling the sticky sidebar