Portal o zdrowiu

Zacznij żyć zdrowiej!

img

Nasiona konopi (siemię konopne) – naturalne źródło cennych kwasów Omega, witamin i białka

/
/
/
36 Views

Z uwagi na swoją unikalną zawartość nasiona konopi zaliczane są do tzw. super żywności i są jednym z najpopularniejszych elementów zdrowej diety. Dzieje się tak między innymi za sprawą optymalnej wartości odżywczej, idealnej proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogactwa witamin i składników mineralnych.

Konopie siewne – roślina uniwersalna

Cannabis Sativa, czyli konopie siewne, to roślina pochodząca z Azji Środkowej i znana ze swoich dobroczynnych właściwości od tysięcy lat. Ziarna konopi dostarczają pełnowartościowego, doskonale przyswajalnego białka, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce, kwasów Omega 3, 6, i 9, błonnika i szeregu witamin, w tym szczególnie ważnej dla zachowania młodości witaminy E.

Nazywane także siemieniem konopnym znajdują zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w farmaceutycznym i kosmetycznym. Z kolei włókna konopne wykorzystywane są do produkcji tekstyliów, lin, żagli, różnego rodzaju kompozytów, płyt budowlanych, artykułów sanitarnych.

Produkty z konopi siewnych dostępne na rynku

Oprócz ziaren na rynku dostępne są inne produkty powstałe z Cannabis Sativa, mianowicie białko konopne, mąka, masło, otręby, wreszcie oleje i olejki, w tym niezwykle cenny, esencjonalny olejek CBD. Dużą popularnością cieszy się również tłoczony na zimno olej konopny, znany od dawna w polskiej kuchni i wykorzystywany jako dodatek do sałatek, ziemniaków, kasz, a nawet chleba.

Należy zwrócić uwagę, że nasiona konopne, o których mowa, nie są tożsame z marihuaną, chodzi o zupełnie inną roślinę. Konopie indyjskie, z których pozyskuje się marihuanę, różnią się od konopi siewnych nie tylko wyglądem, ale i składem chemicznym. W indyjskich występują substancje psychoaktywne, przede wszystkim THC, czyli tetrahydrokannabinol, oddziałujący na funkcje mózgu. Konopie siewne takowych substancji nie zawierają, są w związku z tym całkowicie legalne, bezpieczne dla zdrowia i pozbawione właściwości narkotycznych.

Przeczytaj także: Olejek CBD – rewolucyjny suplement diety niszczący wiele dolegliwości

Nasiona konopi – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Jak już wspomniano, nasiona konopne są źródłem tak potrzebnych organizmowi, a często dostarczanych w zbyt małych ilościach, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, co więcej, występujących tu w najlepszych dla zdrowia proporcjach. Znajdziemy w nich ponadto pełnowartościowe białko, liczne aminokwasy, witaminy C, E, D, B1, B2, B6, niacynę, wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, miedź, błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny.

Musimy jednak pamiętać, że najbardziej wartościowe są nasiona konopi niełuskane, bowiem proces obróbki powoduje, że nasiona konopi łuskane zostają zubożone o znaczą część wartościowych składników.

Ta specyficzna super żywność to nie tylko idealne uzupełnienie zdrowej diety, ale także pomoc w zwalczaniu wielu schorzeń. Obecność cennych aminokwasów służy na przykład wzmacnianiu układu odpornościowego, a ponieważ siemię konopne zawiera także selen, sprzyja poprawie płodności i potencji u mężczyzn. Antyoksydanty zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i stanowią pomoc w leczeniu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca czy nowotwory. Siemię konopne może być także dużym wsparciem w przypadku problemów z jelitami – zawarty w nim błonnik pokarmowy reguluje trawienie i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.

Nasiona konopi – jak jeść i dlaczego warto je jeść?

Nie ulega wątpliwości, że ziarna konopi warto wprowadzić jako stały element zdrowej diety z co najmniej kilku powodów. Przede wszystkim ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na organizm – zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia, przyczyniają się do lepszego funkcjonowania komórek i poszczególnych narządów, polepszają funkcje umysłowe.

Liczne antyoksydanty, w tym witamina E, pozwalają dłużej zachować młodość, pozytywnie oddziałują na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wreszcie znajdujący się w nasionach błonnik nie tylko poprawia trawienie, ale jest także sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.

Przeczytaj także o prozdrowotnych właściwościach kwercetyny

Nasiona konopi – przepisy

Siemię konopne to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Można je potraktować po prostu jak swego rodzaju posypkę do sałatek, surówek, deserów lub na kanapki, można też zastosować na bardziej wyrafinowane sposoby. Oto kilka przykładowych przepisów na wykorzystanie nasion konopi.

1. Kolorowe koktajle z nasionami konopi

  • Koktajl zielony – do blendera wrzucamy parę liści jarmużu, cząstki obranej ze skórki pomarańczy, starte jabłko i łyżeczkę nasion konopi. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy nieco soku z cytryny. Całość miksujemy.
  • Koktajl bananowy – tym razem bierzemy dwie garści rukoli, dojrzałego banana, pół szklanki wody, łyżeczkę nasion, sok z cytryny, ewentualnie szczyptę cynamonu. Całość miksujemy. Koktajle schładzamy przed spożyciem.
  • Malinowy mus – szklankę malin (mogą być borówki lub jagody) miksujemy ze szklanką wody z dodatkiem paru łyżeczek jogurtu. Po przełożeniu do naczynia na wierzchu układamy kilka całych malin i posypujemy nasionami konopi.

2. Sałatka z serem pleśniowym, pomidorami, oliwkami i siemieniem konopnym

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego
  • 100 g rukoli
  • 2 pomidory
  • pół szklanki oliwek
  • 5 rzodkiewek
  • 2 łyżki siemienia konopnego
  • olej konopny lub inny

Wykonanie:

Ser pleśniowy i pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sera i pomidorów. Rukolę myjemy i wraz z oliwkami łączymy z pozostałymi składnikami. Dosypujemy siemię, dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy.

3. Zupa krem z awokado i czosnku z dodatkiem nasion konopnych

Składniki:

  • szklanka bulionu
  • awokado
  • 100 ml śmietany 30%
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki nasion konopi
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do bulionu dodajemy śmietanę, rozdrobnione widelcem awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i połowę nasion. Mieszając podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Całość miksujemy na gładko, na koniec dosypujemy resztę nasion.

4. Ciasteczka kakaowo-konopne w kształcie kulek

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • zapach waniliowy
  • łyżka nasion konopi
  • łyżka wody

Wykonanie:

Migdały mielimy w malakserze tak, aby pozostały małe kawałeczki. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki oprócz nasion, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w nasionach. Wstawiamy na parę godzin do lodówki.

5. Kasza jaglana z owocami i ziarnami konopi

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • owoce – banan, jagody, borówki, maliny, truskawki – do wyboru
  • łyżka nasion konopnych

Wykonanie:

Kaszę przepłukujemy zimną wodą, a następnie zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę przecedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól i olej. Gotujemy na małym ogniu około 12 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Kaszę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce, posypujemy cynamonem i nasionami. Można polać jogurtem.

Sprawdź: Czym są i jak działają adaptogeny

5.0
04
  • Facebook

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This div height required for enabling the sticky sidebar