Strona główna Odchudzanie Jak jeść amarantus – przepisy na 4 dania na różne pory dnia

Jak jeść amarantus – przepisy na 4 dania na różne pory dnia

by Karolina
5 komentarzy

Amarantus to obok kaszy jaglanej i komosy ryżowej kolejny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Świetnie sprawdzi się między innymi w dietetycznych deserach, fit-sałatkach oraz lekkich daniach obiadowych, których przykłady przedstawiamy poniżej.

Amarantus – przepisy

Zdrowy i uniwersalny amarantus daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Oto 4 proste przepisy z amarantusem w roli głównej, które są tylko małą częścią tego, co tak naprawdę da się z tej niezwykłej kaszy zrobić:

ziarna amarantusa

Amarantus na słodko – przepis na pyszny mus z czekoladą, bananami i amarantusem

Składniki:

  • 2-3 banany
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • ok. 70 ml mleka
  • amarantus ekspandowany (popping) – ok. 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Banany blendujemy wraz z mlekiem, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy amarantus, ponownie mieszamy, wkładamy mus do lodówki w celu schłodzenia. Po ok. 30 minutach wyjmujemy deser z lodówki, posypujemy amarantusem oraz odrobiną startej czekolady i gotowe.

Amarantus w kolorowej sałatce wiosennej

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść liści świeżego szpinaku
  • szczypior lub natka pietruszki
  • papryka czerwona
  • garść oliwek czarnych lub zielonych
  • pół puszki kukurydzy
  • ok. 1 szklanka ugotowanego amarantusa
  • oliwa lub olej, sok z cytryny, sól, papryka ostra, oregano i bazylia

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ósemki, rzodkiewki w ćwiartki, ogórki w grube półplasterki, a paprykę w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Szczypior lub natkę siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy składniki, dodajemy szpinak, kukurydzę i ugotowany amarantus. Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, papryką ostrą, oregano i bazylią. Mieszamy.

amarantus na talerzu

Obiadowy amarantus – przepis na szybką zapiekankę z amarantusem

Składniki:

  • ok. 2 szklanki ugotowanego amarantusa
  • opakowanie sera mozzarella w kulce
  • ok. 100 g żółtego sera
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie plus 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 małe cukinie
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 por
  • groszek konserwowy
  • ok. 300 g kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Pora siekamy i lekko podsmażamy, zdejmujemy z patelni. Następnie lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry, żółty ser ścieramy. Amarantusa mieszamy z pomidorami i lekko rozwodnionym koncentratem pomidorowym, dodajemy groszek, pora, kurczaka, cukinię, pieczarki, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie. Lekko mieszamy składniki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę amarantusa z kurczakiem i warzywami, następnie kładziemy plastry mozzarelli, a potem kolejną warstwę amarantusa. Całość posypujemy serem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. pół godziny.

Amarantus na śniadanie – przepis na zdrowe, szybkie i sycące poranne danie a’la owsianka

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu)
  • ok. 300 ml gorącego mleka
  • 1 duży banan
  • duża garść ulubionych dodatków, np.: ziaren słonecznika, pestek dyni, rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów

Przygotowanie:

Banana kroimy w plastry, wkładamy do miseczki, dodajemy amarantusa i dodatki, zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodsze smaki, możemy dodać trochę miodu lub cukru. W tego typu śniadaniach z amarantusem doskonale sprawdzają się również świeże owoce, np. jagody, maliny, truskawki.

Czytaj też: Nie tylko pszenica i gryka – nieoceniony amarantus jako składnik codziennej diety

Czytaj więcej

5 komentarzy

Iwonka 4 marca 2018 - 11:47

Jestem zakochana w amarantusie od pierwszego dnia jak go spróbowałam 🙂 . Dla mnie idealnie zastępuje np. otręby i inne produkty z tradycyjnych zbóż. Zawiera wszystko czego potrzebuje nasz organizm dla pełni zdrowia, białka, łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, witaminki i minerały. Przepisów na razie dużo nie mam, robię z amarantusa panierkę do kotletów drobiowych, a teraz zabieram się za ciasta z robionej z niego mąki.

Odpowiedź
Ziga 7 marca 2018 - 03:25

Zrobiłam ostatnio sernik z takiej mąki sernik i smakował całej rodzinie. Dużo innych przepisów można znaleźć w internecie bo amarantus staje się coraz bardziej popularny. Warto się do niego przekonać ze względu na korzystne właściwości prozdrowotne.

Odpowiedź
Boguś 9 marca 2018 - 17:21

Dobra konkurencja dla otrębów pszennych, tych nie lubię, a amarantus bardzo. Daje solidnego kopa energii do ćwiczeń i można go jeść na różne sposoby, gotować, na sucho, prażyć jak popcorn. Mega dobre są racuchy z mąki amarantusowej, robi się je tak jak każde inne, ale ja dodaję do tego zioła i lekko podduszoną na oliwie cebulkę. Przed siłownią nie ma nic lepszego.

Odpowiedź
maggy_25 12 marca 2018 - 22:03

Można go jeść praktycznie w każdej postaci, przetworzony, jako mąkę dodawaną do wypieków, smacznego i lekkiego makaronu, świetny jest też popping, jem go na surowo, najlepiej smakuje dodany do jogurtu i ciepłego mleka. Zielone liście dodaję do sałatek, ale trudno je dostać.

Odpowiedź
Player 1 16 marca 2018 - 14:37

Smak ma nieciekawy, bynajmniej mąka, wszystko inne da się przeżyć, ale po dobrym przyprawieniu też można się do tego przekonać. Tak zawsze jest, to co zdrowe jest niesmaczne, a to co szkodzi wprost przeciwnie. Na razie próbuję robić z tego ciasto i desery, dziewczyna nie chce jeść, mi nawet smakuje. Spróbuję przekonać ją do sałatek, ten wasz przepis już wypróbowałem.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie