
Imbir – przyprawa, którą zawsze warto mieć w kuchni
Imbir charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem i bogatymi właściwościami prozdrowotnymi. Jeśli jeszcze nie zdążyłeś poznać cudownego działania imbiru, przeczytaj ten artykuł, a na stałe zagości on w twojej kuchni.
Spis Treści
Imbir – właściwości prozdrowotne
Korzeń imbiru zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Również w tamtejszej kuchni stanowi nieodzowny składnik wielu dań. Za pomocą imbiru leczono wiele schorzeń i niedomagań organizmu. Ta cudowna roślina posiada silne właściwości przeciwzapalne. Pomaga zwalczać bakterie, wirusy i pasożyty grasujące po organizmie oraz działa przeciwbólowo.
Dodając imbir do herbaty lub wody zapewniamy organizmowi detoks i powrót do równowagi kwasowo-zasadowej, ponieważ roślina ta wyróżnia się działaniem moczopędnym, oczyszczającym i alkalizującym. Imbir z cytryną dodany do szklanki wody to dla wielu osób codzienny, poranny rytuał, pozwalający pozbyć się nagromadzonych w organizmie toksyn.
Kolejną cenną cechą imbiru jest przeciwdziałanie wymiotom i mdłościom, również w chorobie lokomocyjnej. Ponadto roślina ta pomaga pozbyć się zgagi i niestrawności. Dobroczynne właściwości imbiru sięgają również układu krwionośnego – poprawia krążenie, działa przeciwzakrzepowo oraz korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Warto również dodać, iż z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, imbir pomaga chronić organizm przed nowotworami.
Imbir na odchudzanie
Odchudzające właściwości imbiru mają związek z jego działaniem moczopędnym, oczyszczającym i pobudzającym przemianę materii. Dodając starty korzeń imbiru do warzywnych lub owocowych koktajli albo pijąc wodę z imbirem i cytryną, doprowadzamy do szybszego i sprawniejszego usuwania szkodliwych substancji i nadmiaru wody z organizmu. W efekcie sprzyja to redukcji wagi.
Imbir na przeziębienie
Imbir to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na przeziębienie, grypę oraz stany zapalne dróg oddechowych. Poprawia odporność, hamuje rozwój bakterii i wirusów, pomaga zwalczać infekcje. Niektóre źródła donoszą nawet, iż działa z podobną siłą, jak antybiotyk.
Gorąca herbata z imbirem to sposób na natychmiastowe rozgrzanie organizmu i złagodzenie skutków wychłodzenia, przeziębienia czy grypy.
Wszechstronny imbir – zastosowanie
W celach leczniczych imbir najczęściej podawany jest w formie gorących naparów. Herbata z imbirem, miodem i cytryną to dla wielu osób nieodzowny zestaw na przeziębienia. W celach odchudzających i oczyszczających doskonale sprawdzają się zielone koktajle z imbirem oraz niegazowana woda z imbirem i cytryną.
Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne, imbir sprawdza się w wielu daniach, nie tylko o wschodnim temperamencie. Możemy go dodawać do dań jednogarnkowych, zup, pieczonych mięs, placków i kotletów warzywnych, ryżu z warzywami, a także ciastek i ciast. Warto również wspomnieć, iż z uwagi na działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie, imbir często stosowany bywa również zewnętrznie, jako składnik antycellulitowych i ujędrniających masek na ciało.
Sprawdź też: Właściwości kurkumy