Portal o zdrowiu

    Zacznij żyć zdrowiej!

    img

    Drzewo długowieczności. Czy liście Moringa zasługują na entuzjastyczne opinie?

    /
    /
    /
    1776 Views
    Ostatnio wiele się mówi o tzw. super-żywności (superfood), czyli zdrowych, naturalnych produktach. Należą do nich zarówno egzotyczne rośliny, jak spirulina, nasiona chia czy jagody goji, jak i nasze rodzime produkty, na przykład siemię lniane, jarmuż, żurawina, zielony owies, czy kasza jaglana. Do super-żywności bez wątpienia należy również zaliczyć drzewo Moringa, posiadające wybitne właściwości prozdrowotne.

    Co to jest drzewo Moringa?

    Nazywana cudownym drzewem Moringa występuje powszechnie w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Jej korzenie są zbliżone w smaku do chrzanu, stąd używane niekiedy określenie – drzewo chrzanowe.

    Właściwie każda jego część, owoce, nasiona, pędy, liście, nawet korzenie i kora, może być wykorzystana w celach jadalnych. Drzewo to charakteryzuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi z uwagi na to, że znajdziemy w nim wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składników mineralnych.

    W liściach moringa znajdują się witaminy A, C, K, E, B1, B2, B3 oraz minerały takie jak selen, magnez i cynk, a także chlorofil, rutyna, luteina, leucyny, choliny, glutation, kwercetyna, kwasy omega 3, 6 i 9.

    Według obliczeń Moringa posiada:

    • 17 razy więcej białka niż mleko,
    • 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
    • 4 razy więcej witaminy A niż marchew,
    • 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

    Znając i doceniając wartości odżywcze chrzanowego drzewa, medycyna ajurwedyjska wykorzystywała je do celów leczniczych już parę tysięcy lat temu. Poszczególne części rośliny stosuje się w zwalczaniu i profilaktyce wielu dolegliwości, nawet chorób przewlekłych. Zasadnicze składniki tej rośliny mają bowiem oddziaływanie przeciwzapalne i antynowotworowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne, obniżają cholesterol i nadciśnienie, regulują poziom insuliny i hamują procesy starzenia, sprzyjają odchudzaniu i uzupełniają braki witamin i minerałów.

    Liście Moringa – właściwości antyoksydacyjne

    Na naszym rynku dostępne są najczęściej liście, z reguły suszone. Szczególnie one wykazują właściwości antyoksydacyjne, gdyż zawierają aż kilkadziesiąt substancji mających charakter przeciwutleniaczy, flawonoidów, polifenoli i kwasów fenolowych. Z tego względu zajmują wyższą pozycję w rankingu antyoksydantów niż acai, zielona herbata, jagody goji czy czosnek, które również uważa się za produkty o silnym działaniu antynowotworowym.

    Liście Moringa, dzięki obecności kwasów tłuszczowych oraz innych ważnych związków chemicznych, przyczyniają się do obumierania komórek rakowych i hamują proces ich namnażania.

    To nie wszystkie korzyści, jakich dostarcza nam drzewo Moringa. Liście, dzięki znajdującym się w nich przeciwutleniaczom oraz witaminie E, pomagają zachować młody wygląd, chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozytywny efekt można spotęgować stosując również zewnętrznie, na skórę, wyciąg z liści lub olej z nasion Moringi.

    Kosmetyki na bazie tegoż oleju doskonale nadają się dla cery wrażliwej i suchej, ponieważ podnoszą poziom nawilżenia skóry oraz działają kojąco i odżywczo. Ponadto stymulują procesy regeneracyjne naskórka i łagodzą stany zapalne. Co więcej olej z nasion Moringa można stosować także na włosy – wzmocni je, zregeneruje, wspomoże w walce z łupieżem.

    Moringa – pomoc w prawidłowym trawieniu, odchudzaniu i budowie masy mięśniowej

    Dzięki obecności wielu cennych substancji liście Moringa korzystnie oddziałują na szereg procesów zachodzących w organizmie. Regulują między innymi funkcjonowanie układu pokarmowego i wpływają ochronnie na jego śluzówkę, łagodzą dolegliwości trawienne, wspomagają pracę wątroby przyśpieszając wydalanie toksyn, normalizują poziom cukru. Ponadto mają wpływ na lepsze wchłanianie niezbędnych witamin i minerałów, na przykład żelaza czy wapnia, do tego stopnia, że podaje się je w przypadku niedoborów żywieniowych czy wręcz niedożywienia.

    Liście Moringa również pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami, mają bowiem wpływ na optymalne wykorzystanie energii z pożywienia i minimalizują odkładanie tkanki tłuszczowej. Duża zawartość metioniny korzystnie oddziałuje na metabolizm i ogranicza gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

    Jeśli jesteśmy na diecie, proszek z liści znakomicie uzupełni niedobory witamin i minerałów. Pełnowartościowe aminokwasy i inne cenne substancje zawarte w liściach Moringa sprzyjają też budowie masy mięśniowej, wspomagając regenerację mięśni po wysiłku, między innymi poprzez usuwanie nadmiaru mleczanów.

    Remedium na zmęczenie i kłopoty z koncentracją

    Wśród mnóstwa nieocenionych zalet drzewa Moringa, warto wymienić także jego pozytywny wpływ na zwiększenie wydajności nie tylko fizycznej, ale i psychicznej organizmu. Okazuje się, że roślina ta jest swego rodzaju naturalnym stymulatorem energii potrzebnej do pracy umysłowej.

    Potężna dawka substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania powoduje, że regularne zażywanie Moringi pobudza aktywność mózgu, poprawiając koncentrację, redukując stany przemęczenia i dodając energii do działania. Wsparcie dla pracy mózgu i układu nerwowego oznacza, że jesteśmy przez to mniej narażeni na choroby takie jak Alzheimer.

    Zastosowanie w kosmetyce

    O ile w przypadku wielu roślin zaliczanych do super-żywności wykorzystuje się jedynie jakąś jej część, na przykład korzeń czy owoce, o tyle w przypadku Moringi znajduje ona rozmaite zastosowania niemal w całości. Jada się pędy, liście i owoce, soku z kwiatów używa jako środka przeciwbólowego, wywarem z kory leczy rany i infekcje skóry, korzeń jest pomocny na problemy trawienne, ale także astmę, dnę moczanową, reumatyzm. W niektórych częściach Azji nawet żywica wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób.

    Z nasion drzewa Moringa wytłacza się z kolei olej, stanowiący bazę dla licznych kosmetyków do pielęgnacji ciała, skóry i włosów, balsamów, odżywek i kremów. Olej z Moringi zawiera duże ilości kwasu oleinowego, dzięki czemu poprawia poziom nawilżenia skóry, odżywia ją i łagodzi podrażnienia. Do tego aktywizuje procesy regeneracyjne i stabilizuje procesy metaboliczne. Kosmetyki zawierające olej z drzewa Moringa są szczególnie polecane osobom z wrażliwą i suchą skórą. Podobnie działa w odniesieniu do włosów – wzmacnia cebulki, regeneruje i odżywia włosy, zapobiega ich wypadaniu, pomaga w walce z łupieżem.

    Niezastąpione liście Moringa – jak stosować w kuchni?

    Jeśli chodzi o drzewo Moringa, liście mielone mają właściwości niemal uniwersalne. Dlatego warto sięgać po nie na co dzień, tym bardziej, że w przypadku sproszkowanego produktu mamy mnóstwo możliwości. Można wymieszać go z wodą lub sokiem i spożywać jako napój. Równie dobrze proszek możemy dosypać do mleka, jogurtu czy smoothie. Zmielone liście doskonale sprawdzą się jako dodatek do płatków śniadaniowych, owsianek, zup, drugich dań, past, deserów, koktajli.

    Z kolei z suszonych całych liści możemy przygotować zdrowotną herbatę. Wystarczy zalać szklanką wrzątku łyżeczkę liści i kilka minut parzyć pod przykryciem. Nie powinno się jednak spożywać więcej niż 1,5g – 3,5g dziennie, ze względu na możliwość wystąpienia skutków ubocznych.

    Zdecydowanie warto wypróbować w naszej kuchni suszone liście z drzewa Moringa, dodając je do ciepłych czy zimnych potraw, czy wykorzystując jako leczniczy napój w postaci herbaty.

    Liście Moringa – gdzie kupić i ile za nie zapłacimy?

    W Polsce raczej nie dostaniemy świeżych roślin, natomiast w sklepach internetowych bez problemu kupimy suszone liście, całe i mielone. Można też dostać ekstrakty, nasiona, oleje, a na stronach zagranicznych kosmetyki z olejem Moringa. Jeśli chodzi o liście Moringa, cena sproszkowanych waha się w granicach od 25 do 40 złotych za 200 gram, natomiast suszone całe liście kupimy w cenie od 7 do 18 złotych za 50 gram. Znajdziemy je w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.

    Liście drzewa Moringa zostały gruntownie przebadane pod kątem ich właściwości i można je uznać za jedne z najbardziej bogatych pod względem odżywczym roślin. Ich wszechstronne, prozdrowotne i lecznicze oddziaływania sprawiają, że z całą pewnością zasługują na dobre opinie.

    • Facebook

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    This div height required for enabling the sticky sidebar