Portal o zdrowiu

Zacznij żyć zdrowiej!

img

Dieta na żylaki i pajączki na nogach – to, co jemy, ma wielkie znaczenie w przypadku zaburzeń krążenia

/
/
/
75 Views

Dieta na żylaki i pajączki na nogach jest w tego typu schorzeniach niesłychanie ważna, ponieważ do nadmiernego rozszerzenia naczyń krwionośnych w dużym stopniu przyczyniają się niezdrowe nawyki żywieniowe i nadwaga. I chociaż na dziedziczone skłonności do powstawania żylaków nie mamy wpływu, to jednak zapobieganie im i blokowanie dalszego postępu choroby, w istotny sposób zależy od stylu życia i właściwej diety. Powinna ona być urozmaicona, ale niskokaloryczna, dostarczać organizmowi witamin, minerałów i błonnika, zawierać niewiele soli i obywać się bez tłuszczów trans.

Jak powstają pajączki i żylaki?

Problem zaczyna się zazwyczaj od zaburzeń krążenia objawiających się uczuciem ciężkości nóg, bólami i skurczami łydek, obrzękiem wokół kostek, koniecznością częstego poruszania nogami podczas siedzenia czy stania. Następny etap to pojawienie się tzw. pajączków, czyli rozszerzonych naczynek krwionośnych tworzących swoistą siateczkę rozchodzącą się z jednego punktu, nazywaną fachowo teleangiektazją. Z czasem proces ten narasta, na nogach zaczynają być widoczne trwałe rozszerzenia żył, czyli żylaki – poskręcane wybrzuszenia o sino-fioletowym zabarwieniu. Towarzyszą im coraz większe obrzęki wokół kostek.

Pierwotną przyczyną tego rodzaju anomalii są zakłócenia w funkcjonowaniu mechanizmu kurczenia i rozkurczania naczyń i niewydolność zastawek żylnych. Prowadzą one do cofania się krwi, jej zastoju i wzrostu ciśnienia w naczyniach, co w konsekwencji powoduje nienaturalne rozszerzanie się ścian żył i tworzenie zdeformowanych naczyń żylnych. Przebiegająca początkowo niemal niezauważalnie niewydolność żylna może być przyczyną groźnych dla zdrowia i życia następstw – zakrzepowego zapalenia żył głębokich oraz zatorów.

Czy tryb życia i dieta mogą pomóc w walce z pajączkami i żylakami?

Oprócz czynników genetycznych, do zaburzeń krążenia w kończynach dolnych wydatnie przyczyniają predyspozycje nabyte. Chodzi przede wszystkim o rodzaj pracy, to jest długotrwałe zajmowanie jednej pozycji – siedzącej lub stojącej, brak aktywności fizycznej lub nadmierne obciążenia fizyczne, nieodpowiednia dieta i nadwaga, nadciśnienie, ciąże i kuracje hormonalne, zbyt duża ekspozycja na promieniowanie słoneczne, alkohol i palenie papierosów.

Wbrew pozorom odpowiedni sposób odżywiania i co za tym idzie, pozbycie się nadmiaru kilogramów, ma istotny wpływ na profilaktykę zaburzeń krążenia i może znacząco zahamować dalszy postęp choroby, jeśli już mieliśmy pecha i tego doświadczyliśmy. Jest to tym bardziej ważne, że pomoże ograniczyć znaczenie obciążeń genetycznych i będzie generalnie sprzyjać naszemu zdrowiu.

Dieta przeciw żylakom – zasadnicze cele

Dzisiaj nikt już chyba nie ma wątpliwości, że nawet najnowocześniejsze osiągnięcia medycyny w walce z różnymi chorobami, trzeba wspomagać uruchamiając naturalne siły obronne organizmu. Analogicznie jak w wielu innych schorzeniach, w przypadku pajączków i żylaków możemy to zrobić radykalnie zmieniając dietę i dostarczając organizmowi substancji sprzyjających jego regeneracji. Oto jakie cele powinniśmy osiągnąć:

Wzmocnienie ścian żył

Niewłaściwy sposób odżywiania ma negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym na kondycję żył, które osłabione, są bardziej podatne na rozciąganie i uszkodzenia. Dlatego należy wzbogacić jadłospis o produkty zawierające substancje wzmacniające naczynia krwionośne. Chodzi przede wszystkim o bioflawonoidy (inaczej zwane flawonoidami), czyli związki pochodzenia roślinnego, wykazujące szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych.

Flawonoidy mają zdolności antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ponadto wzmacniają i uszczelniają ściany żył. Podobne działanie mają witaminy, przede wszystkim witamina C, która dodatkowo stymuluje produkcję kolagenu, co także przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych.

Dieta na żylaki i pajączki na nogach nie może się również obejść bez innych witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów żylnych.

Osiągnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała

Nadwaga, a szczególnie otyłość, to wyjątkowo niekorzystne dla organizmu jako całości zjawiska. Nadmiar kilogramów oznacza również ogromne obciążenie dla układu krwionośnego, zwiększa bowiem ciśnienie krwi w nogach, co sprzyja zaburzeniom krążenia i niewydolności żylnej. Schudnięcie będzie możliwe, jeśli zmienimy nawyki żywieniowe – zrezygnujemy ze słodyczy, przetworzonej żywności oraz potraw tłustych i smażonych, a w to miejsce wprowadzimy do jadłospisu pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, płatki owsiane, grube kasze, duże ilości warzyw, owoce, chude mięso i ryby, pestki i nasiona.

Przeczytaj także: Detoks organizmu – sposób na zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę

Zapobieganie zaparciom

Niewłaściwa dieta, uboga w błonnik, płyny i produkty roślinne, a obfitująca w cukry i tłuszcze trans, skutkuje często zaparciami. Te zaś są niebezpieczne właśnie w przypadku zaburzeń krążenia żylnego, powodują bowiem zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej, w rezultacie czego uciskane żyły z trudnością przepuszczają krew, która zaczyna zalegać w dolnych kończynach. Nawet stosowanie preparatów przeczyszczających nie rozwiązuje problemu, gdyż działają one doraźnie, likwidując skutki, a nie przyczyny dolegliwości.

Dieta na żylaki i pajączki na nogach – wskazówki dotyczące jadłospisu

Jakie produkty powinny się zatem znaleźć w codziennym jadłospisie? Otóż podstawą wartościowej diety, sprzyjającej wzmocnieniu naczyń włosowatych i żył, a zarazem szczupłej sylwetce i dobrej perystaltyce jelit, są warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. W ten sposób dostarczamy organizmowi cennych witamin, flawonoidów, polifenoli, błonnika i innych ważnych substancji rozszerzających naczynia krwionośne i ułatwiających przepływ krwi.

Warzywa i owoce zawierające witaminę C

Tę niesłychanie ważną dla wielu procesów życiowych witaminę, odgrywającą także istotną rolę w krzepnięciu krwi, wzmacnianiu naczyń krwionośnych i produkcji kolagenu, znajdziemy między innymi w czarnej porzeczce, dzikiej róży, truskawkach, cytrusach, czerwonej papryce, kiszonej kapuście, brukselce, szpinaku, natce pietruszki, chrzanie, kalafiorze, ziemniakach.

Źródła witaminy E

Nazywana witaminą młodości witamina E to silny przeciwutleniacz, zapobiegający procesom degeneracji i starzenia się komórek. Jej źródłem są przetwory mleczne, oleje roślinne, otręby zbożowe, orzechy, migdały, pestki.

Witamina PP

Występująca w ziarnach zbóż, orzechach czy mięsie witamina PP, uczestniczy w produkcji czerwonych ciałek, rozszerza naczynia krwionośne, ponadto normalizuje poziom cholesterolu.

Flawonoidy

Te substancje pochodzenia roślinnego istotnie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, minimalizują ryzyko ich pękania i przepuszczalności, dzięki czemu zapobiegają obrzękom. Najważniejsze w kontekście zaburzeń krążenia flawonoidy to hesperydyna, diosmina i rutyna. Występują przede wszystkim w owocach cytrusowych, ale także w liściach mięty pieprzowej i dziurawca. Źródłem rutyny jest ponadto kasza gryczana, aronia, szczaw, czarny bez. Bardzo ważne dla układu krążenia są także antocyjany zawarte w warzywach i owocach o zabarwieniu niebiesko-czerwonym, jagodach, borówkach, śliwkach, jeżynach, wiśniach, czerwonej fasoli, czerwonej kapuście.

Sprawdź także: Prozdrowotne właściwości kwercetyny

Produkty bogate w błonnik

Błonnik nie tylko reguluje trawienie i dostarcza wielu cennych substancji, ale także sprzyja odchudzaniu. Ponieważ pęcznieje w żołądku, powoduje uczucie sytości ograniczając w ten sposób apetyt. Bogatym źródłem błonnika są warzywa, które przy tym mają mało kalorii, przetwory zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, kasze, ciemny ryż, płatki i otręby zbożowe), owoce, pestki dyni i słonecznika.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

W przeciwieństwie do wybitnie niezdrowych tzw. tłuszczów trans, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, obniżają poziom trójglicerydów, zmniejszają ryzyko zatorów, normalizują ciśnienie. Znajdziemy je przede wszystkim w rybach morskich, olejach rzepakowym i lnianym, żółtkach, orzechach, awokado.

Polifenole

Znajdujące się między innymi w zielonej herbacie i kakao polifenole, to substancje chroniące serce i układ krążenia, o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, blokujące odkładanie się płytek miażdżycowych.

Krzem

Jest na pozór mało istotnym, a w rzeczywistości odgrywającym ważną rolę składnikiem pokarmowym. Kiedy bowiem jest go niewystarczająca ilość w organizmie, naczynia krwionośne tracą elastyczność, stają się kruche i pękają. Źródłem krzemu są ziarna, skórki owoców, szczypiorek oraz czosnek.

Suplementy diety – dodatkowe wspomaganie diety na żylaki kończyn dolnych

Oprócz zmiany jadłospisu i trybu życia, warto wspomóc się specjalnymi suplementami zawierającymi substancje usprawniające układ krwionośny i łagodzące zmiany naczyniowe. Najpopularniejszą substancją zwalczającą żylaki i pajączki jest escyna, występująca w owocach kasztanowca. Stąd szerokie zastosowanie wyciągu z kasztanowca w różnych preparatach adresowanych do osób w niewydolnością żylną.

Escyna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza obrzęki i łagodzi ból, wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe. Podobnie działa oczar wirginijski. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na tabletki na żylaki, czy żel do użytku zewnętrznego, warto zatem poszukać preparatu, który zawiera obie te substancje.

Przeczytaj także recenzję suplementu diety na żylaki z kasztanowcem i oczarem wirginijskim: Varicorin

  • Facebook

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This div height required for enabling the sticky sidebar