Portal o zdrowiu

    Zacznij żyć zdrowiej!

    img

    Dieta na odporność – co jeść, żeby wzmocnić organizm

    /
    /
    /
    132 Views

    Dieta na odporność zapewni nam zastrzyk witalności i przyczyni się do wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu, by mógł sprawniej zwalczać patogeny. Sprawdź, z jakich produktów budować codzienne menu, żeby stać się posiadaczem silnego systemu odpornościowego!


    Co jeść na odporność, a co wyeliminować z jadłospisu?

    Dieta na odporność jest prosta i nie wymaga dużych nakładów finansowych, jednak aby okazała się w pełni skuteczna, trzeba stosować ją bezustannie, przy okazji zarzucając zgubne nawyki żywieniowe, jeśli takowe były naszym udziałem.

    W celu wzmocnienia organizmu i obniżenia zapadalności na różnego typu infekcje i choroby, należy przede wszystkim zapewnić organizmowi stały dopływ odpowiednich składników pokarmowych, które zapewnią komórkom właściwe odżywienie i energię, będą działały stymulująco na system odpornościowy i wspomogą mechanizmy systematycznego samooczyszczania i regeneracji organizmu.

    Czołowe miejsca w diecie na odporność należą się: bogatym w przeciwutleniacze owocom i warzywom, obfitującym w witaminy i minerały produktom zbożowym oraz wypełnionym składnikami budulcowymi białkom. Nie mniej ważne są zdrowe tłuszcze, które chronią komórki i organy oraz pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Jeśli chcemy cieszyć się nienaganną odpornością, zdrowa żywność powinna trwale zastąpić tę śmieciową, która niestety często dominuje w naszych jadłospisach lub stanowi ich niemałą część.

    Warto zatem od razu wykreślić z menu fast foody, dania gotowe i potrawy do błyskawicznego przyrządzenia. Unikać też powinniśmy wędlin wysoko przetworzonych, słodyczy i kolorowych napojów. Zawierają dużo niekorzystnych chemicznych substancji oraz niezdrowe typy tłuszczów i węglowodanów, a niemal całkowicie pozbawione są pożytecznych substancji budujących zdrowie i odporność.

    Co jeść na odporność?

    Warzywa i owoce w dużych ilościach

    Jeśli wzmocnienie odporności jest dla nas priorytetem, powinniśmy jak najczęściej warzywa i owoce włączać do jadłospisów. Najlepiej, aby znajdowały miejsce w każdym lub prawie każdym posiłku. Najcenniejsze są owoce i warzywa w formie świeżej, ale i te gotowane czy pieczone też nie są pozbawione wartości. Warto również sięgać po soki owocowe i warzywne, przeciery, koktajle oraz niezwykle cenne dla odporności kiszonki.

    Owoce i warzywa mają bardzo duży wpływ na zdrowy system immunologiczny. Zawierają duże ilości witamin i minerałów ważnych dla funkcji obronnych organizmu, takich jak: witamina C, A, witaminy z grupy B, magnez, wapń. Obfitują też w bioflawonoidy spełniające rolę przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, zwiększając naszą odporność na choroby i przeciwdziałając procesom starzenia.

    Szczególnie wartościowe dla odporności owoce i warzywa to:

    • cytrusy,
    • truskawki,
    • maliny,
    • porzeczki,
    • jagody,
    • żurawina,
    • gruszki,
    • jabłka,
    • kiwi,
    • dynia,
    • brokuły,
    • szpinak,
    • natka pietruszki,
    • buraki,
    • papryka,
    • jarmuż,
    • rzepa,
    • kapusta,
    • marchew,
    • pomidory,
    • czosnek,
    • cebula.

    Produkty bogate w żelazo

    Kolejną grupą pokarmów, których nie powinno zabraknąć w diecie na poprawę odporności są produkty z dużą ilością żelaza. Jest to pierwiastek mający znamienny wpływ na funkcjonowanie całego ustroju. Bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny, uczestniczy w transporcie tlenu do komórek, tkanek i narządów. Poza tym wspomaga usuwanie z organizmu ze szkodliwych metabolitów, usprawnia procesy regeneracyjne i stymuluje układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, przewlekłego zmęczenia i osłabienia, pogorszenia kondycji włosów i skóry, spadku odporności.

    Produkty obfitujące w żelazo to między innymi:

    • podroby,
    • płatki owsiane i inne płatki zbożowe,
    • otręby,
    • grube kasze,
    • orzechy i migdały,
    • rośliny strączkowe,
    • mięso,
    • jaja,
    • mleko,
    • natka pietruszki,
    • szpinak,
    • jarmuż,
    • brokuły,
    • buraki i botwina,
    • kakao.

    Orzechy, ziarna, strączki

    Nasiona i pestki, orzechy, migdały, rośliny strączkowe (takie jak fasola czy soczewica), a także płatki i otręby zbożowe, to produkty nieodzowne w diecie na dobrą odporność organizmu. Są bardzo zasobne w minerały (żelazo, wapń, cynk, selen, miedź, magnez) i witaminy (witamina E, A, witaminy z grupy B) potrzebne do budowania silnego systemu immunologicznego, nie brakuje im też cennych dla odporności protein.

    Produkty probiotyczne

    Dbając o dobrą odporność, zadbajmy o zdrową florę jelitową! Jedna i druga kwestia mają ze sobą bardzo wiele wspólnego. Jeśli mikrobiota jelitowa jest zrównoważona, to znaczy zawiera odpowiednie ilości „dobroczynnych” bakterii, mechanizmy obronne organizmu są silniejsze, detoksykacja organizmu przebiega sprawniej, a szkodliwe drobnoustroje nie mają warunków do rozwoju.

    Najlepszym sposobem na odbudowę flory bakteryjnej jelit, a tym samym na poprawę odporności, jest systematyczne dostarczanie organizmowi probiotyków (czyli bakterii kwasu mlekowego), które znajdziemy w takich produktach jak:

    • kefiry,
    • maślanki,
    • jogurty,
    • sery twarogowe,
    • kiszona kapusta,
    • kiszone ogórki,
    • kiszone buraki,
    • kwas chlebowy,
    • fermentowane produkty z soi,
    • naturalny ocet jabłkowy.

    Probiotyki obecne są także w specjalnych suplementach diety, między innymi takich jak Probiox Plus i CandiDie Forte.

    Produkty bogate w siarkę

    Produkty zawierające związki siarki często nazywane są naturalnymi antybiotykami, co jest związane z ich silnymi właściwościami przeciwwirusowymi, przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi i przeciwzapalnymi. Działanie immunostymulujące siarki idzie w parze z działaniem wspomagającym odtruwanie organizmu z toksyn. Dlatego, prowadząc dietę na wzmocnienie organizmu i podniesienie odporności, warto często sięgać po produkty zawierające ten cenny pierwiastek, a są to między innymi:

    • czosnek,
    • cebula,
    • rzodkiewka,
    • czarna rzepa,
    • chrzan,
    • rzeżucha.

    Ryby morskie, algi

    W jadłospisach większości z nas ryby pojawiają się stosunkowo rzadko. Ale jeśli chcemy zbudować sobie stalową odporność na choroby, infekcje i alergie, warto zmienić nieco przyzwyczajenia kulinarne i serwować je z większą częstotliwością. Ryby morskie obfitują w doskonale przyswajalne białka wyposażone w pełen profil aminokwasów egzogennych. Są także znakomitym źródłem witaminy D. Obydwa te składniki pokarmowe odgrywają ogromną rolę w usprawnianiu funkcji odpornościowych organizmu.

    Oprócz ryb, w witaminę D i pełnowartościowe białka obfitują algi, takie jak popularna chlorella czy spirulina. Ponadto algi zawierają wiele innych składników będących wsparciem dla układu immunologicznego – przeciwutleniacze, witaminy E, A, B, K, C, cynk, magnez, selen, żelazo. Algi morskie dostępne są w formie proszku, tabletek lub kapsułek (np. Spirulin Plus).

    Zioła i przyprawy o właściwościach immunostymulujących

    Grupą produktów, na którą także warto zwrócić uwagę komponując dietę wspomagającą układ immunologiczny, są zioła i przyprawy. Wiele z nich obfituje w rozmaite witaminy i biopierwiastki, substancje stymulujące układ odpornościowy i zwalczające szkodliwe mikroorganizmy, a także przeciwutleniacze i substancje o właściwościach detoksykujących. W swych kulinarnych kompozycjach szczególnie warto sięgać po następujące przyprawy i zioła na odporność:

    • kurkuma,
    • imbir,
    • pieprz czarny,
    • pieprz cayenne,
    • gorczyca,
    • kardamon,
    • cynamon,
    • jałowiec,
    • oregano,
    • natka pietruszki,
    • goździki.

    Czytaj także: Zioła na odporność

    Dieta na odporność – co jeść, żeby wzmocnić organizm
    5 (100%) 4 głosów
    • Facebook

    4 Comments

    1. Koniecznie muszę dodaćte przyprawy, bo u mnie w menu ich bardzo mało 🙁 ale muszę przyznac, że samą dietą można naprawdę dużo zdziałać jeśli chodzi o odporność. Sama jestem przykładem. Kiedy spożywałam śmieciowe jedzenie moja odporność leżała. Łapałam milion infekcji i uczuleń. Byłam blada, słaba, włosy leciały mi garściami. Ale zmieniłam nawyki żywieniowe (no może jeszcze nie do końca) ale jednak i odporność zdecydowanie poszła do góry i czuj się dużo lepiej.

    2. Też zaczynam dietę na odporność. Lekarz zalecił mi diametralną zmianę trybu życia, bo wizyty u niego były coraz częstsze… czuję się fatalnie, ciągle jestem zakatarzona, zmęczona, bolą mnie zatoki, kaszel się przyplątuje co rusz. Od jutra wprowadzam w życie wszystkie wskazówki. Śniadanie: jakieś owsianki z owocami, obiady: rybki, dużo surówek, kasze, warzywka gotowane, kolacje: twarożki, sałatki warzywne… a w międzyczasie kefiry, jogurty, orzechy, owoce.

    3. Po przeczytaniu artykułu widzę mnóstwo niedociągnięć w swoim jadłospisie, a myślałam, że dobrze się odżywiam, bo jem dużo owoców i sporo warzyw. Ale było za to u mnie praktycznie zero ryb, mało mięsa – podejrzewam niedobory żelaza, białka. Strączków i ziaren w sumie też jadłam za mało.

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    This div height required for enabling the sticky sidebar