Portal o zdrowiu

    Zacznij żyć zdrowiej!

    img

    Dieta dr Dąbrowskiej (zasady, etapy, przepisy…) – odchudzająca moc warzyw i owoców

    /
    /
    /
    803 Views
    Nazywana także dietą warzywno-owocową, dieta dr Dąbrowskiej stała się ostatnimi czasy prawdziwym hitem. Wynika to zapewne z faktu, że nie jest tak restrykcyjna, jak na przykład dieta kopenhaska, mimo to skutecznie oczyszcza organizm, przyczyniając się jednocześnie do spadku wagi.

    Dieta Ewy Dąbrowskiej – odchudzanie pod okiem specjalisty

    Przedmiotem szczególnego zainteresowania Ewy Dąbrowskiej, doktora nauk medycznych, lekarza klinicznego i internisty, jest rola żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych. W rezultacie wieloletniej nauki, prowadzonych badań i obserwacji, autorka opracowała nowatorską koncepcję diety opartej na spożywaniu warzyw i owoców o niskiej zawartości węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Stworzona przez Dąbrowską dieta początkowo stosowana była tylko jako metoda leczenia pacjentów, z czasem jednak zyskała ogromną popularność jako dieta odchudzająca.

    Od dawna wiadomo, że nic tak nie oczyszcza organizmu i nie wspomaga funkcjonowania wątroby oraz innych narządów, jak okresowa głodówka. W publikowanych przez siebie książkach („Ciało i ducha ratować żywieniem„, „Przywracać zdrowie żywieniem”) dr Dąbrowska podkreśla, że podłożem wielu chorób jest niewłaściwe odżywianie i długoletnie przekarmianie organizmu, a najlepszym na to lekarstwem jest głodówka lub post, czyli dieta półgłodówkowa.

    Szczegółowe informacje na temat popularnej diety znaleźć można w książce „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej”. Ponadto można skorzystać z opieki specjalistów w wielu ośrodkach prowadzących wczasy zdrowotne według programu żywieniowego stworzonego przez dr Dąbrowską. W niektórych z nich sprawuje ona zresztą osobiście nadzór medyczny.

    Dieta dr Dąbrowskiej – zasady

    Głównym celem kuracji warzywno-owocowej jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz wsparcie jego naturalnych mechanizmów samoleczących, regeneracyjnych i odpornościowych. Powinna być stosowana okresowo, pod nadzorem lekarza, który zaleca długość kuracji (maksymalnie 6 tygodni) i plan żywienia.

    Dieta ma charakter leczniczy i polega na spożywaniu albo wyłącznie surowych, albo gotowanych w przypadku problemów z trawieniem surowizny, bądź jednych i drugich warzyw i owoców, ubogich w węglowodany, białka i tłuszcze, za to obfitujących w błonnik, witaminy, minerały, enzymy i antyutleniacze.

    Ponieważ przyjmowane pokarmy są niskokaloryczne, organizm sięga po własne zapasy, przestawiając się na odżywianie endogeniczne, czyli wewnętrzne. Organizm zaczyna trawić m.in tkankę tłuszczową, złogi, zwyrodnienia, guzy, polipy itd. Dzięki czemu następuje regeneracja organizmu.

    W czasie kuracji powinno się dużo pić, zwłaszcza przyspieszającą proces oczyszczania wodę mineralną oraz zielone, świeżo wyciskane soki z warzyw takich jak: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, szpinak, kapusta, sałata, pokrzywa, kiełki, szczaw, jarmuż. Można sięgać również po herbatki ziołowe i owocowe, wywary warzywne, kompot bez cukru.

    Bardzo ważną rolę dla całej kuracji odgrywa ruch. Umiarkowana aktywność fizyczna w postaci spacerów, pływania, gimnastyki, fitness, tańca itd., wzmacniają efekt oczyszczający, podobnie jak masaże, sauna czy fizykoterapia.

    Dieta dr Dąbrowskiej – etapy

    Etap pierwszy to oczyszczanie, czyli trwająca od kilku do kilkunastu dni lecznicza głodówka. Nawiasem mówiąc, krótkie, jedno czy dwudniowe głodówki, powinny być stałym elementem zdrowego trybu życia. Taki post parę razy w roku nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, ale i dostarcza zastrzyku energii.

    Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej zakłada, że w pierwszym etapie powinno się przyjmować maksymalnie 600 kalorii dziennie w postaci warzyw o niskiej zawartości skrobi i owoców o niskiej zawartości cukru. Szczególnie polecane są:

    1. Warzywa

    • korzeniowe – marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew
    • liściaste – sałata, natka pietruszki, zioła
    • kapustne – kapusta, kalafior, brokuł
    • psiankowate – pomidor, papryka
    • cebulowe – cebula, czosnek, por

    2. Owoce (niskocukrowe)

    • jabłka, grejpfruty, cytryny

    3. Zielone soki

    Warzywa i owoce dopuszczalne są także w wersji gotowanej i pieczonej, jednak najcenniejsze, z uwagi na wysoką zawartość substancji odżywczych, są produkty surowe. W trakcie kuracji należy także zapewniać organizmowi właściwe nawodnienie, przyjmując wspomniane wcześniej napoje. Nie należy natomiast pić kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu.

    Z kolei w drugim etapie utrzymujemy dotychczasowy jadłospis jako podstawę, można go natomiast wzbogać o pozostałe owoce i warzywa, jak również kasze, rośliny strączkowe, chleb razowy, orzechy i produkty mleczne.

    Nie można natomiast spożywać takich produktów jak: mąka pszenna, mięso i wędliny z konserwantami, słodycze, kawa, alkohol, wszelkie przekąski typu chipsy, napoje gazowane.

    Po zakończeniu kuracji powinno się na stałe wprowadzić nowe nawyki żywieniowe z dietą opartą na bazie zdrowej żywności, z przewagą warzyw i owoców oraz unikać żywności wysoko przetworzonej. Taki rodzaj diety będzie nie tylko sprzyjał zdrowiu, ale i zachowaniu smukłej sylwetki. Warto też pamiętać, że zarówno w czasie kuracji, jak i po jej zakończeniu, warunkiem sprawnego funkcjonowania organizmu, dobrej kondycji, samopoczucia i odpowiedniej figury, jest aktywność fizyczna.

    Do kogo adresowana jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej?

    Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to swego rodzaju leczniczy post umożliwiający oczyszczenie organizmu z zalegających w nim toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, szczególnie polecany w przypadku chorób autoimmunologicznych. Wskazaniami do przeprowadzenia kuracji mogą być dla przykładu:

    • osłabienie odporności przejawiające się w uporczywych infekcjach wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych
    • łuszczyca
    • alergia
    • zapalenie wątroby
    • nieżyt i inne dolegliwości układu pokarmowego
    • schorzenia neurologiczne
    • migrena
    • zaburzenia hormonalne
    • nadciśnienie
    • choroba wieńcowa
    • atopowe zapalenie skóry

    Dieta warzywno-owocowa nie jest natomiast wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących, w przypadku nadczynności tarczycy, gruźlicy, ciężkiej niewydolności wątroby, nerek i serca, zaawansowanych chorób nowotworowych, dla osób cierpiących na depresję oraz ostrą porfirię.

    Dieta Dąbrowskiej – efekty

    Kuracja dr Dąbrowskiej umożliwia przede wszystkim gruntowne oczyszczenie organizmu ze zbędnych substancji, które zakłócają jego prawidłowe funkcjonowanie. Dostarczając przy tym cennych składników odżywczych sprzyja procesom regeneracji. Obok efektów zdrowotnych i profilaktycznych (np. stabilizacja ciśnienia krwi, poziomu glukozy i cholesterolu), pomaga w zrzuceniu nadmiaru kilogramów i utrwaleniu zdrowych nawyków żywieniowych.

    Pozostaje jednak pytanie, jak utrzymać niską wagę nie popadając w efekt jojo oraz wszystkie pozostałe pozytywne skutki. Otóż po zakończeniu diety bardzo ważny jest proces wychodzenia. Powinien on trwać tyle czasu, ile trwała sama kuracja i przebiegać stopniowo. Każdego dnia powinno się nieznacznie zwiększać ilość spożywanych kalorii (tygodniowo nie więcej, niż 200 kcal) i powoli wprowadzać nowe produkty. Jeśli nie możemy się obejść bez mięsa, dodawać wyłącznie chude mięso na samym końcu.

    Dieta dr Dąbrowskiej – opinie

    Zdecydowana większość opinii na temat diety dr Dąbrowskiej jest pozytywna. Ci, którzy ją przeszli, podkreślają przede wszystkim jej walory zdrowotne, ale duże znaczenie ma oczywiście fakt, że można dzięki niej stosunkowo bezboleśnie schudnąć. Dieta warzywno-owocowa nie jest bowiem tak restrykcyjna jak inne diety odchudzające, rzadkością są ewentualne objawy niepożądane, takie jak osłabienie, bóle głowy, zaburzenia odporności.

    Jeżeli po przejściu kuracji nie rzucamy się łapczywie na odsunięte produkty i utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe, nie grozi nam ani efekt jojo, ani rozregulowanie metabolizmu. Na wszelki wypadek jednak przed rozpoczęciem kuracji warto zasięgnąć opinii lekarza.

    Dieta Dąbrowskiej – jadłospis

    Kuracja warzywno-owocowa bazuje na określonej grupie produktów roślinnych, jednak w ramach tej grupy możemy tworzyć własne zestawy posiłków na dany dzień. Do dyspozycji mamy przecież i marchew, i cukinię, wszystkie warzywa kapustne i sałaty, buraki i seler, bakłażany i paprykę oraz wiele innych.

    Przykładowy dzienny zestaw może wyglądać następująco:

    • I śniadanie – zielony sok (z pietruszki, jabłka, jarmużu) oraz sałatka (zielona sałata, kiszony ogórek, rzodkiewka, szczypiorek)
    • II śniadanie – marchewka pokrojona w słupki, sok z buraka i jabłka
    • obiad – leczo z cukinią
    • podwieczorek – pieczone jabłka z cynamonem
    • kolacja – surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem innych warzyw

    Dieta Dąbrowskiej – przepisy

    Oto przykładowe przepisy zgodne z regułami diety dr Dąbrowskiej:

    Przepis na smaczne i sycące leczo z cukinią

    Składniki:

    • ok. 1,5 kg pomidorów
    • 5-6 papryk w różnych kolorach
    • 3 średniej wielkości cukinie
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • pęczek natki pietruszki
    • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, tymianek, zioła prowansalskie, sól morska

    Przygotowanie:

    Po sparzeniu i obraniu pomidorów, kroimy je w mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na odrobinie wody, po 3-4 minutach dodajemy paprykę i posiekany czosnek. Dusimy przez kilka minut, w międzyczasie dodajemy łyżeczkę papryki ostrej i dwie łyżeczki słodkiej. Do garnka z pomidorami dodajemy podduszoną cebulę, paprykę i czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy także pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy tymiankiem, ziołami prowansalskimi i solą.

    Przepis na dietetyczną zupę-krem z brokułów

    Składniki:

    • 1l wcześniej ugotowanego wywaru z włoszczyzny
    • ok. 500 g brokułów
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • świeża mięta, suszony rozmaryn, tymianek, pieprz, sól morska

    Przygotowanie:

    Brokuły, marchewki i seler gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na wodzie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Do przygotowanego uprzednio wywaru dodajemy wszystkie warzywa. Blendujemy składniki. Przyprawiamy zupę posiekaną świeżą miętą, suszonym rozmarynem, tymiankiem, pieprzem, solą morską.

    • Facebook

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    It is main inner container footer text