Portal o zdrowiu

Zacznij żyć zdrowiej!

img

Cynk i selen w służbie organizmu, czyli bez mikroelementów ani rusz!

/
/
/
184 Views

Od dawna wiadomo, że oprócz kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych takich jak białko, wapń, węglowodany czy witaminy, równie istotną rolę pełnią mikroelementy, na przykład cynk i selen. Ich niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Znaczenie cynku i selenu dla organizmu

Cynk i selen to mikroelementy pełniące ważną funkcję we wzmacnianiu układu immunologicznego. Zwiększają aktywność białych krwinek i poziom przeciwciał, chronią przed uszkodzeniem komórki odpornościowe. Ponadto wpływają na szereg innych procesów fizjologicznych, poczynając od pracy układu krążenia, a kończąc na kondycji skóry, włosów i paznokci.

Selen i cynk są w organizmie od siebie zależne, w znacznej mierze uzupełniają się w działaniu, toteż niedobór jednego z tych pierwiastków może zakłócać oddziaływanie drugiego. Trzeba jednak pamiętać, że równie szkodliwy jak niedobór, może być ich nadmiar. Badania wykazały, że i za małe, i za duże stężenie cynku czy selenu może przyczynić się do powstania choroby nowotworowej. WHO ustaliła, że dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi około 10 mg, na selen około 40 mg.

Cynk – właściwości i działanie

Cynk pełni w organizmie rozliczne funkcje regulując pracę układu krwionośnego, wpływając na układ rozrodczy i kostny, uczestnicząc w produkcji enzymów odpowiedzialnych za metabolizm białek i węglowodanów, czy oddziałując na centralny układ nerwowy. Wzmacnia system immunologiczny, podnosi odporność na infekcje, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Cynk – niedobór

Niedobór cynku w organizmie może prowadzić do dokuczliwych objawów zewnętrznych oraz poważnych komplikacji zdrowotnych. Alergie, choroby skóry czy łysienie są często właśnie wynikiem zbyt niskiego jego poziomu. Niedobór cynku potrafi też skutkować zakłóceniami pracy układu pokarmowego i oddechowego, spadkiem odporności i potencji, obniżeniem sprawności intelektualnych, zaburzeniami pracy tarczycy, apatią i zmęczeniem.

Czytaj także: Niedoczynność tarczycy – przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka

Cynk w jedzeniu

Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest dostarczanie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych droga naturalną, poprzez pożywienie, choć nie zawsze jest to możliwe. Jednak w przypadku niedoborów warto najpierw sięgnąć po produkty bogate w cynk, mianowicie mięso, szczególnie podroby, owoce morza, szczególnie kraby i ostrygi oraz jaja i pełnotłuste, świeże mleko. Cynk znajdziemy również w produktach zbożowych i roślinach strączkowych, w zielonych warzywach liściastych, orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika i sezamu.

Selen – właściwości i działanie

Także i selen odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Analogicznie jak cynk, wzmacnia układ odpornościowy, wpływając na produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów. Chroni organizm przed infekcjami i działaniem wolnych rodników. Wzmacnia serce i naczynia wieńcowe, chroni układ krwionośny, wspomaga rozrodczość, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Selen – niedobór

Niedobór selenu wynika przede wszystkim z błędów dietetycznych i niedostatecznej ilości produktów zawierających ten pierwiastek w naszym codziennym jadłospisie. A skutkować to może osłabieniem odporności, ryzykiem nowotworu lub chorób serca, wreszcie zmianami zwyrodnieniowymi wielu narządów i tkanek.

Selen w żywności

Zawartość selenu kształtuje się różnie w rozmaitych produktach, najwyższa jest z reguły w tych artykułach żywnościowych, które zawierają jednocześnie duże ilości białka. Najwięcej selenu znajdziemy zatem w mięsie, głównie podrobach, rybach i owocach morza, mleku i jego przetworach, drożdżach, pieczywie. Jeśli chodzi o warzywa, zazwyczaj posiadają minimalne ilości selenu, wyjątkiem są rośliny strączkowe, czosnek i grzyby.

Selen a tarczyca

Obydwa pierwiastki odgrywają zasadniczą rolę w procesach zachodzących w tarczycy i w produkcji hormonów. Selen nie tylko warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, dostarczanie organizmowi potrzebnej dawki witaminy C, E i selenu, zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i inne choroby tarczycy. Selen, ze względu na swoje właściwości redukcji stanów zapalnych, ma bowiem ogromne pozytywne znaczenie także w zapaleniach tego gruczołu.

Ponieważ nie zawsze można w codziennym jadłospisie zapewnić organizmowi dostateczną ilość cynku czy selenu (nie sposób jeść codziennie czerwone mięso czy podroby, jeśli dbamy o zdrowie lub jesteśmy na diecie), wobec tego najlepszym rozwiązaniem w przypadku problemów z tarczycą jest suplementacja. Thyrolin to jeden z tych specyfików, które, dzięki obecności między innymi cynku i selenu, wspomagają gospodarkę hormonalną i zdrowie tarczycy.

Może Cię zainteresować:

  • Facebook

2 Comments

  1. O cynku i selenie mało się mówi a są bardzo ważne. Niedobory odbijają się na systemie immunologicznym. Nie podreperowałabym odporności gdyby nie cynk i selen.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This div height required for enabling the sticky sidebar