Portal o zdrowiu

    Zacznij żyć zdrowiej!

    img

    Bioflawonoidy – drogocenne substancje, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie

    /
    /
    /
    126 Views
    Bioflawonoidy, związki z grupy polifenoli roślinnych, mają mnóstwo pożytecznych właściwości. Pomagają zachować dobre zdrowie i kondycję, chronią przed wieloma schorzeniami i wspomagają działanie licznych, korzystnych dla naszego zdrowia, substancji. Jeśli dietę śródziemnomorską powszechnie uważa się za najbardziej optymalną, to właśnie z uwagi na obecność w oliwie z oliwek, czerwonym winie czy cytrusach wielu cennych składników, w tym bioflawonoidów.

    Co to są bioflawonoidy?

    Te naturalne substancje pochodzenia roślinnego to aktywne biologicznie połączenia flawonoidów, powszechnie występujących w roślinach – kwiatach, owocach, nasionach, liściach i odpowiadających za ich smak, zapach, kolor. Obecne są głównie w zewnętrznych, powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych.

    Naczelną funkcją flawonoidów jest ochrona roślin przed szkodliwymi wpływami środowiska zewnętrznego. Spożywane w naturalnej postaci tworzą również swoistą barierę ochronną dla ludzkiego organizmu.

    Do tej pory odkryto około 8 tysięcy rodzajów bioflawonoidów. Do najważniejszych z nich należą między innymi: flawony o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, flawonole neutralizujące toksyny i wzmacniające naczynia włosowate, wybitnie prozdrowotne antocyjany, czy izoflawony korzystnie wpływające na pracę mózgu.

    Szczególnie cennymi związkami są bioflawonoidy cytrusowe, na przykład kwercetyna czy rutyna. Jak sama nazwa wskazuje, występują przede wszystkim w owocach cytrusowych i wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwmiażdżycowe. Rutyna ma też wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga leczenie astmy i alergii oddechowych.

    Bioflawonoidy – działanie prozdrowotne

    Jak dotąd, najlepiej poznane i opisane jest działanie antyoksydacyjne tych związków. Skutecznie usuwają one szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i wspierają mechanizmy obronne organizmu. Są pomocne w profilaktyce oraz zwalczaniu tych chorób, w których decydujące znaczenie ma stres oksydacyjny – nowotworów, miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, zaburzeń układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

    Dzieje się tak dlatego, że flawonoidy charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Dzięki temu bezpośrednio wpływają na ochronę serca i układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi i zwiększając elastyczność naczyń, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu, działają osłonowo na system nerwowy, wreszcie wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn z organizmu.

    Ostatnie badania potwierdzają fakt, że u podłoża wielu poważnych chorób oraz procesu starzenia się organizmu leży ten sam mechanizm, mianowicie przekształcanie się tlenu w reaktywne pochodne. Spożywając bioflawonoidy przyczyniamy się zatem do neutralizowania szkodliwych wolnych rodników, nie tylko zapobiegając wielu schorzeniom, ale też spowalniając starzenie się skóry i inne procesy degeneracyjne.

    Bioflawonoidy – gdzie występują?

    Mimo iż są to związki niezbędne dla naszego zdrowia, spożywamy ich na ogół zaskakująco mało, głównie dlatego, że bioflawonoidów nie znajdziemy raczej w produktach wysoko przetworzonych. Żeby w pełni z nich korzystać, musimy sięgnąć po żywność naturalnego pochodzenia, najlepiej w stanie surowym lub w niewielkim stopniu przetworzoną.

    Bogate źródła tych substancji stanowią między innymi:

    • warzywa: brokuły, cebula, kapary, szczaw, rukola, papryka zielona i czerwona, natka oraz suszona i świeża pietruszka, nać selera
    • ciemne owoce: aronia, winogrona, czarna porzeczka, jagody, borówki, wiśnie, czarny bez, żurawina
    • cytrusy, jabłka, figi
    • czerwone wino
    • kakao, herbata (zielona, czarna), gorzka czekolada
    • zboża, orzechy pekan i laskowe
    • ziarna i przetwory z soi
    • rośliny strączkowe

    Bioflawonoidy – preparaty medyczne i suplementy diety

    Oczywiście najlepiej byłoby jeść wyłącznie surowe warzywa i owoce, pić czerwone wino i przegryzać ziarnami czy orzechami. Z wielu względów nie zawsze jednak da się to zrobić. Dlatego można wspomóc swój organizm różnego rodzaju suplementami, których receptura oparta jest na składnikach pochodzenia naturalnego. Należy do nich na przykład Cistus Plus, preparat zawierający wyciąg z czystka i gorzkiej pomarańczy, będących cennymi źródłami flawonoidów.

    Przejdź do witryny Cistus Plus tutaj

    Na runku dostępne są także inne suplementy, w których skład wchodzą bioflawonoidy, witamina C i inne prozdrowotne substancje. Są to czyste ekstrakty z owoców cytrusowych, wyciągi ziołowe czy mieszanki ziół przeznaczone do stosowania w przypadku konkretnego schorzenia.

    • Facebook

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    It is main inner container footer text